Pinca-Croatian Easter cake

Pinca


500 g polubijelog pirovog ili pšeničnog brašna (može i bijelo po želji)

1 vrećica suhog kvasca
¼ žličice kurkume (za boju)

1 prstohvat soli
100 g margarina
6-7 žlica agavinog sirupa
2-3 kapi eteričnog ulja naranče
naribana korica 1 limuna
oko 200 ml zobenog ili sojinog mlijeka
2 žlice domaće rakije, ruma ili mirina
1 šaka grožđica (prethodno namakanih u vodi)
mješavina javorovog sirupa i vode za završno premazivanje
 

 

  • Po želji prosijte brašno pa dodajte suhi kvasac, kurkumu i sol.
  • Na vatri otopite margarin, dodajte mlijeko, agavin sirup, koricu limuna, eterično ulje naranče i rakiju. Mješavinu umiješajte u brašno i mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže oko 2 sata.
  • U međuvremenu namočite grožđice ako ćete ih stavljati.
  • Premijesite tijesto nakon što se diglo i umiješajte namočene grožđice(po želji). Oblikujte dvije pince, stavite ih u pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta.
  • Nožem zarežite pince i stavite peći na 180 °Celzijusa oko 30 minuta. Kad su gotove premažite, ih mješavinom vode i javorovog sirupa.

Preuzeto iz knjige Slano i slatko od brašna, Planetopija

11
Foto: Maja Danica Pečanić

 


 

Pinca– Croatian traditional Easter cake-vegan version

500 g wheat or spelt flour

1 dry yeast
¼ tsp turmeric

1 pinch of salt
100 g nonhydrated vegan maragrine
6-7 tbsp agave syrup
2-3 orange essential oil (please use organic brand)
1 lemon zest
oko 200 ml oat or soy milk
2 tbsp grappa, rum or mirin
handful of raisins (optional)
mix of maple syrup and water for glazing

 

  • Mix flour with dry yeast, turmeric and salt.
  • Melt the margarina and then add the milk, agave, orange oil, grappa and lemon zest. Mix it in the flour mixture till you get compact dough. Cover it with cling foil and let it rise for 2 h
  • In the main time put the raisins in water if you’re gonna add them.
  • Mix the dough again and add the raisins(optional). Separate the dough into 2 balls and let them rise cover with a  cloth for 30 minutes on the baking tray on baking paper. Heat the oven to 180° Celsius.
  • When they are done coat the all over with maple syrup and water mixure.

The recipe is from my Croatian cookbook  Slano i slatko od brašna, Planetopija

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. axeboy0130 says:

    jako fino..podsjeća me na pincu koju je moja baka radila svake godine ….mmmm….ovo je moj blog (početak 🙂 https://opustiseiuzivaj.wordpress.com/2016/03/02/sto-je-zdrava-prehrana/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s